MALUG

Magyar LEGO Users Group
Pontos idő: 2013. máj. 23. 23:03

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 9 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Modulterepasztal LEGO-ból?
HozzászólásElküldve: 2009. okt. 25. 10:09 
hát igen mert a másik hátrány cserélgetni az elemeket vagy töltögetni + nagy helyet foglal, szerintem ez is fontos!
a táv vezérléssel nem tudom hogy milegyen nem vagyok othon a lego ezen szinterén hogy lehetséges e 5 jel adása és nem zavar be egymásnak meg szerintem ezek is nagyon nagyok és drágák. a vezérlést én lego idegen anyagból csinálnám lehet hogy....

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009. okt. 25. 9:47 
Hát, ez a DCC lényege is... Persze ott a jel is a sínen megy. A te javaslatodban gondolom RC lenne a szabályozás, és 9V az áramforrás. Ilyet is "láttunk" már, legalábbis ötlet szinjén. Talán Multipla emlegette az RC megjelenése után, hogy elemek helyett a normál 9V sínről kéne felvenni az áramot, egy kibelezett 9V train motor lenne az áramszedő.

Akos

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009. okt. 25. 9:29 
arra még senki nem dondolt hogy a pályában folyamatos feszültség van és onnan veszi fel az áramot egy drót segitségével (részletkérdés) és csak a motozt kell szabályozni egy távirányitóval hogy a motorra mekora feszültséget engedünk.
(tehát a pályán folyamatosan 9v van és akkor lehet külön szabályozni egyszerre több mozdonyt is.)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009. szept. 30. 21:02 
Igen, berhelés nélkül csak az arszíperpíef tudhassa a szembeközlekedést, de az meg nem túl jó "hisz a rendszer lényege a folyamatos vonatközlekedés"-nek. Soxor kell elemet cserélni ami drága és környezetellenség vagy tölteni kell akksikat ami drága és sokáig tart (de környezetbarát). Mérlegelni kell, hogy mi a fontosabb. Volt olyan ötlet is, hogy keverni a nájnvít a píeffel, tehát az áramot nem elemtartó adja, hanem a 9V rencer (fémsín, sebszab), a távirányítást meg a PF. Eccóval: Bestofbothworlds.

rickbrick írta:

Ebben 9V tölti a nem-LEGO akksit. Lehet RC sín a pálya, csak a "töltőállomás" síndarabja 9V-s.

Akos

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009. szept. 30. 19:47 
Értem, bár az én fogalmaim szerint a modulterepaztal az egy hosszú valami, több vonattalálkozási lehetőséggel, viszont ez szerintem csak PF és/vagy RC rendszerrel oldható meg.

Szerintem a sínek menti táj kialakításával nem lesz (lenne?) gond, sok mindennel fel lehet dobni:
-horgásztó a sínek mellet, bódé, nádas, stégek, csónakok
-folyó vasúti híddal, lankásabb part, fürdőzők
-legelő nyáj
-főút a vasút mellett, sűrű forgalommal
-ipartelepek, házak
-vetemények (gabonakörök?)
...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009. szept. 24. 19:51 
Nálunk több 9V kör szok(ott) lenni. Meg lehet oldani egy körön is, de ahhoz nagyon kell berhelni, DCC-síteni kell a motorokat.

Akos

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009. szept. 24. 19:13 
9V-vel meg lehet oldani egyszerre több vonatot + szembe közlekedést?
Vagy volt több szigetelés + seb.szab.?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2009. szept. 24. 18:23 
Biztos megoldható, de szerintem öööö létjogosulatlan :D Első kiállításunkon volt ilyen, talán H0, nem emléxem. Baromi "sivár" volt, pedig vasútmodellezők építették. Vagyis indokultan volt sivár, "nem történt semmi" a terepasztalon.... hosszú, hosszú, hosszú, mint egy unalmas vonatút. Nekünk volt egy teljesen szedett-vedett, imrpvizált, irreális terepasztalunk, mondjuk jó nagy volt, talán 40 nm. Mindenki azt csondálta, főleg a gyerekek, de még a vasútmodellezőknek is tetszett - noha teljesen más műfaj. A LEGO ugyebár nem egy modellező, hanem egy játszós játék. Ellenben LEGO-hangulatú moduláris terepasztalt építeni LEGO-ból már más kérdés, annak több értelme lenne :D Tehát szerkezetileg olyan lenne, mint amire te is utaltál, de tartalmilag olyan, mint egy LEGO terepasztal, vagyis jó zsúfolt, teli épületekkel, járművekkel, minifigekkel. :D Egyébként mi elkezdtünk egy ilyet, spéci asztalokkal, amik öööö öncsomagolhatók, tehát amikor kiállítod, akkor felül van a felül, alul van az alul, amikor szállítod, akkor alulra kerül a teteje, és az alja lesz a öööö "búra". (Látni kell, jobban nem tudom lírni.) De ott fulladt ki a dolog, hogy csak 1 valaki épített igazán, az egyik részén, a többi része pangott, illetve mindenki csak rápakolt. És igazán már abban sem sikerül megállapodásra jutni, hogy milyen legyen az úttest - épített vagy baseplate-es. :D

Valami minimál kiindulás lehetne pld. az, hogy a modul mélysége fix, a szélessége tetszőleges, de sín-többszörös. A mélység vagy legyen 48, akkor 48x48-as szürke baseplate lehetne az alap. Esetleg 2 db 32x32 azaz 64, akkor lehet egyből zöld alapot is használni. Ha megvan a "döntés", akkor ki lehet találni, hogy hol menjen a sín. Pld. a 48-as esetén a baseplate széle és a sín között 4L kell, akkor lehet jól kanyarítani, mint itt a középső ábrán:

Kép

http://www.brickpile.com/track-layout-geometry/

Ha 2x 32x32 az alap, akkor a 64x64 es sarok modulon 20L-nyire 2 egyenes indul, majd a kanyar, majd 2 egyenes.

Persze lehet flexkanyarozi, de szerintem nem RC sínnel kéne dolgozni, ha a folyamatos vonatközlekedés a cél. Arra jobb a 9V.

Akos

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája: Modulterepasztal LEGO-ból?
HozzászólásElküldve: 2009. szept. 24. 17:00 
Minap az iskolában ülve egyszer csak bevillant egy ötlet, lehetne LEGO-ból modulterepsztelt építeni? Ha azt gondoljátok működik, ezen a fórumon le lehetne fektetni az alapokat (szélesség, magasság, sínek /fém avagy műanyag/).

A kérdés az, hogy kiállításon lehet-e egy ilyet felállítani. Elsősorban pár napos (hétévégi) rendezvényeken megoldható, hisz a rendszer lényege a folyamatos vonatközlekedés.
Előnye, hogy bárki beszállhat, aki city témában valamit épít, hisz nem kell hozzá más, csak néhány zöld rész, pár sín, apróbb részletek (házak)...
Mennyire megoldható egy ilyen?

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 9 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC