http://www.brickset.com/detail/?Set=6041-1
1986-ban jelent meg a készlet, ami gyakorlatilag egy falszakasz mellé épült fegyverbolt, amihez fegyverállvány is tartozik, természetesen teleaggatva fegyverekkel. Modulként összekapcsolható a korszak váraival. A fegyveráruson kivül egy arra járó lovag is a szett része. Ebben a készletben található a két legkeresettebb egyedi Castle alkatrész, az oroszlános címerrel díszített 2x2 piros zászló és a fekete kard.
Az egyik kedvenc készletem (bár ez elmondható a teljes 84-86 szériáról, nem véletlen, hogy gyűjteményem magját ezek a készletek alkotják)! Ezt jelen esetben azért fontos hangsúlyozni, mert a készlet a megszerzése után vívta ki ezt a helyet a szívemben.
Ennek oka nagyon egyszerű. Szinte hibátlan a szett. Már az is sok jó pontot ér, hogy a moduláris várépítés egyik darabja (tudjátok, az egyik mániám). A falszakaszhoz illesztett bolt ötlete (hasonlóan a kovácsműhelyhez) nagyon jó, ezt a sorozatot még folytathatták volna, mondjuk egy istállóval vagy kocsiszínnel, malommal...
Ennél a készletnél nagyon tetszik a piros slope tető, bár apró szépséghibája, hogy a gyilokjáró zárt és nem illeszkedik tökéletesen a többi várrészlethez. A fegyvertartó hibátlan (nagyon jó a goblet-ek felhasználása), amin szerintem egyáltalán nem gond a Black Falcon pajzs jelenléte! Nem csak Lion lovagoknak! Biztos ez a mottójuk

A lovag meglepő színkombinációval rendelkezik, ugyanis a fekete fix rostélyos sisak a Falcon-okra jellemző (Guarded Inn-t szintén ilyen lovag látogatja), ahogy a kék páncélos test is (bár a 6021-ben is kék volt a Lion lovag torzója, de nem fekete karokkal). Az árus páncélja szerintem csak jó, hiszen így az a benyomása a Lego rajongónak, hogy az eladó nem csak árulja a fegyvereket, hanem maga is forgatja azokat. Az már sokkal furcsább, hogy női hajviselete van, bár ez a Castle sorozatban teljesen elfogadott megoldás a sisak nélküli minifigeknél. A kezébe tett kis tollazat a későbbi készleteknél/katalógusoknál többször felbukkanó motívum, Ákosnak igaza van, hogy ez remek ötlet volt a tervezők részéről.
A kuriózumok (Lion címeres zászló, fekete kard) folytatják a 6040-es kovácsműhely hagyományát (barna köpeny). Nekem személy szerint a fekete kard jobban tetszik a zászlónál, így erre a kardra talán minden Lego alkatrészem közül a legjobban vigyázok. Arra felhívom mindenki figyelmét, hogy ezt a készletet a fekete kard nélkül nincs értelme megvásárolni, ugyanis szinte lehetetlen pótolni vagy csak majdnem egy teljes készlet áráért beszerezhető alkatrészről van szó.
Összeségében tehát egy különleges korszak, nagyon jó sorozatának egyik legjobb készletéről van szó, ami gyűjtőknek kötelező! Játékra anno kiválóan alkalmas volt, hiszen életet vitt a Castle témába, nem csak katonákkal zsúfolt, katapultokkal körbevett várak voltak immár, hanem a háborúskodáson túlmutató elemek is színesíthették Legoland Castle szegletét.
érdekesség:
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=509033