Gábor technic alkotásai

Re: Gábor technic alkotásai

HozzászólásSzerző: Gábor » 2019. jan. 5. 16:14

@Tomi: Köszi! :)
Alkotásaim: Flickr, Mocpages, YouTube
Avatar
Gábor
 
Hozzászólások: 407
Csatlakozott: 2012. jún. 8. 15:33

Re: Gábor technic alkotásai

HozzászólásSzerző: Tomi » 2019. jan. 1. 20:20

Grat! Kitűnően lemodellezted, gyakorlatilag minden részlet megvan. Jó a háttértörténete is. :ty109:
Avatar
Tomi
 
Hozzászólások: 3346
Csatlakozott: 2008. júl. 7. 10:51
Tartózkodási hely: Pest-megye

Re: Gábor technic alkotásai

HozzászólásSzerző: Gábor » 2018. dec. 23. 23:19

Sziasztok!

Megint elég hosszú szünet után írok újra hozzászólást a saját témámban. Építettem én elég sokat az elmúlt évben, de mindig csináltam valami mást is, ami miatt végül nem maradt időm a képeket feltölteni, meg szöveget írni róluk.

Először Lego kiállítást szerveztem :) , aztán közeledett a sulim vége a vizsgákkal :( , utána el is jöttek a vizsgák :( , aztán sikerültek :) utána pedig el kellett döntenem, mit csináljak suli után :( . Végül a lehetőségek listáján egyedül az maradt, hogy elmenjek Németországba, hogy egy utolsó esélyt adjak a nyelvnek! Most egy évig kint lakok és aupairként vigyázok 3 gyerekre egy családnál. És olyan sokat németezek, hogy ha angolul próbálok beszélni, a második szó mindig újra németül lesz! :) Ne aggódjatok, a lista az egy év végén újraíródik!

Az a lényeg, hogy otthon egy laptopunk volt három személyre. Mivel ketten otthon maradtak, ezért a laptop is otthon maradt, így emiatt sem tudtam képeket feltenni az utóbbi időben. Viszont most két hétre hazautaztam, így próbálkozok pótolgatni!

Amit most megmutatok, az egy teljesen ismeretlen, Vetter márkájú busznak a modellje. Felmerül a kérdés, hogy miért pont ez. A sztori a következő: Hamburgban a cég, amelyik a buszos városnézéseket szervezni, használ néhány ilyen típusú buszt is. Egy illető, aki egy évenkénti hamburgi Lego kiállítást szervez, kitalálta, hogy meg szeretné nyerni a céget szponzornak, de ehhez szüksége van egy Lego modellre a cég egyik buszáról. És engem talált meg építőnek! Megcsináltam a modellt, azonban arról nem rendelkezem információval, hogy végül sikerült-e a szponzornyerési akció.

A busz hossza 62 stud, szélessége 13 stud. Távirányítós, egy XL hajtja, és egy Servoval lehet kormányozni. Az ajtók kivételesen nem távvezéreltek, de kézzel azért lehet nyitni-csukni őket. A busz egyébként teljesen azonos a MAN SD 200-assal, csupán az első és a hátsó panel más.

Egy fontos dolog maradt még, hogy boldog karácsonyt kívánjak nektek! :)

Kép
Kép
Kép
Kép
Alkotásaim: Flickr, Mocpages, YouTube
Avatar
Gábor
 
Hozzászólások: 407
Csatlakozott: 2012. jún. 8. 15:33

Re: Gábor technic alkotásai

HozzászólásSzerző: Gábor » 2016. júl. 8. 19:36

@Pit: Nagyon köszönöm, örülök, hogy tetszik! :)
Alkotásaim: Flickr, Mocpages, YouTube
Avatar
Gábor
 
Hozzászólások: 407
Csatlakozott: 2012. jún. 8. 15:33

Re: Gábor technic alkotásai

HozzászólásSzerző: Pit » 2016. júl. 7. 7:51

Ez nagyon ott van. Remekül visszaadja az egész hangulatot. Ahogy így elnézem a képeket, tényleg minden apró kis zug ki van használva a cél érdekében. Bár nem vagyok nagyon otthon a technic világában, de ez akkor is nagyon bejön. Szép, csak gartulálni tudok.
:)
Jó napot! Erős nyakat!
Brickshelf galériám
Avatar
Pit
 
Hozzászólások: 1194
Csatlakozott: 2005. márc. 29. 19:48
Tartózkodási hely: Hegyeshalom

Re: Gábor technic alkotásai

HozzászólásSzerző: Gábor » 2016. júl. 4. 9:31

Asszem jobb, ha leírom, hogy pontosan hogy vannak összekapcsolva a dolgok! :)

Szkenner: elemtartó - kapcsoló - hosszabbító - led és mozgatómotor
__________________- vevő - kapcsolómotor

Reflektorok: elemtartó - kapcsoló - led
____________________- vevő - kettő motor

Egyébként tényleg ez volt a cél, hogy gomb nyomva tartása nélkül maradjon minden fény bekapcsolva.
Alkotásaim: Flickr, Mocpages, YouTube
Avatar
Gábor
 
Hozzászólások: 407
Csatlakozott: 2012. jún. 8. 15:33

Re: Gábor technic alkotásai

HozzászólásSzerző: Tomi » 2016. júl. 2. 9:59

a reflektorok felnyitása és kapcsolása valóban mehetne egy motorral. De körülményes lett volna elvezetni kihajtását két helyre

Ja, értem. Te úgy szeretnéd megoldani, hogy ha a távirányítón nyomod a kart, majd elengeded, akkor maradjon felnyitva a reflektor, és égjen a led is, a kar elengedése után is. Ezt nem tudod úgy megcsinálni, hogy a ledet is közvetlenül a vevő kimenetére teszed, a motorral együtt, kivéve, ha a motor szervómotor, és a szabályzós PF távirányítóval irányítasz. Ez utóbbi nem merült fel? Ha van még egy szervód, akkor jó alternatíva szerintem.

A szkenner viszont egyszerűbb, ott a mozgató motor és a led lehetne egy kimeneten, mivel akkor ég, amikor mozog. Annak mi az oka, hogy nem úgy van? (csak kíváncsiság, mint mondtam, a moc remek lett, pusztán a technikai részek mögötti koncepcióra vagyok kíváncsi - alapból ugye arra törekszünk, hogy a lehető legegyszerűbben oldjunk meg egy funkciót, a céljainknak megfelelően :) )
Avatar
Tomi
 
Hozzászólások: 3346
Csatlakozott: 2008. júl. 7. 10:51
Tartózkodási hely: Pest-megye

Re: Gábor technic alkotásai

HozzászólásSzerző: Gábor » 2016. júl. 1. 20:00

@Tomi: Köszi! :)

Például a reflektorok felnyitása és kapcsolása valóban mehetne egy motorral. De körülményes lett volna elvezetni kihajtását két helyre, vagy a kihajtásához tenni minden szükséges dolgot. Habár méreteit tekintve nem nagy a moc, mégis szükség volt PF hosszabbítókra.

Egyébként mikor elolvastam a hozzászólásod, egy ideig röhögtem kínomban, mert eszembe sem jutott, hogy van sebességszabályzós távirányítóm és használhatnám. :D :D :D

@Potyka: Köszi szépen! :)
Alkotásaim: Flickr, Mocpages, YouTube
Avatar
Gábor
 
Hozzászólások: 407
Csatlakozott: 2012. jún. 8. 15:33

Re: Gábor technic alkotásai

HozzászólásSzerző: Potyka » 2016. jún. 28. 15:26

Nem vagyok, és soha nem is voltam Knight Rider rajongó de tetszik hogy képes voltál ennyi minden működést belesűrítettem egy ilyen kis autóba. Gratulálok. :ty109:
"Mindenki azt szeretné, hogy az igazság az ő pártján álljon, de nem mindenki kíván az igazság oldalán állni"
Richard Whately
Avatar
Potyka
 
Hozzászólások: 186
Csatlakozott: 2011. nov. 22. 0:14

Re: Gábor technic alkotásai

HozzászólásSzerző: Tomi » 2016. jún. 28. 9:55

Korábban már beszélgettünk róla, és tudtam, hogy kompakt lesz, de hogy ennyire, azt nem gondoltam volna. Hatalmas gratula, hogy így össze tudtad hozni, a szokásos apróságoktól eltekintve kompromisszum nélkül (nem maradt ki belőle semmi, és jól is néz ki). Egyértelműen ez vezeti a Lego K.I.T.T.-ek mezőnyét. :) Tetszik a szkenner, és a lámpa emelő mechanizmus, ötletes megoldások.

Egy valamit mondjuk nem igazán értek. Van ugye 6 motorod, és 4 funkciód, ha a led-eket együtt kapcsolod be azok mechanizmusaival. L motor hajt, szervó kormányoz. Egy M motor és egy led mehetne egy PF vevő kimenetre, mondjuk ez a szkenner. Amíg mozog, addig ég a led is (ha jól láttam, a szkenner csak akkor világít, ha mozog is). A másik kimenetére a vevőnek mehetne a másik led, és a lámpa emelő motor. Amíg ki van emelve, megy a fényszóró. Így nem kellenek bele a PF kapcsolók, és összesen 4 motor elég lenne, több hely maradna az egyéb részeknek, kidolgozásnak (már most is jól kidolgozott, csak folytattam a gondolatmenetet). VISZONT, gondolom azért nem így csináltad, hogy a led-ek akkor is működjenek, ha már elengedted a távirányítón a kart. Gondolom a sebességszabályzós PF távirányítót nem akartad ennél használni (körülményesebb a tekergetése), azzal égve maradna a fényszóró, ha már felnyitotta a motor.
Avatar
Tomi
 
Hozzászólások: 3346
Csatlakozott: 2008. júl. 7. 10:51
Tartózkodási hely: Pest-megye

Re: Gábor technic alkotásai

HozzászólásSzerző: Gábor » 2016. jún. 25. 15:08

Sziasztok! :)

Azt tudtam, hogy régen írtam ide, de hogy majdnem egy éve, az azért már gáz! Szóval most itt van a következő nagyméretű, sokmotoros, működő, távirányítós alkotásom!

Még fiatal vagyok, de annyira már öreg, hogy még emlékezzek a Knight Riderre, sőt, még rajongjak is érte. Igaz, most már nem merek egy részt sem megnézni, nehogy elrontsa a bennem élő emlékeket. :D A bátorságom maradékából egy távirányítós K.I.T.T.-re még futotta! Megy egy L motorral, kanyarodik Servoval, bekapcsolja a piros fényt és mozgatja is 2 M motorral, és nyitja és kapcsolja a reflektorokat szintén 2 M motorral. Tehát 6 motor, 2 vevő, egy elemtartó, 2 hosszabbító, 2 kapcsoló és 2 pár led.

Sofőr nincs benne. Ugye régen volt ebből probléma, hogy valamelyik alkotásomban nem volt sofőr... Hát ebbe nem is kell! :D

Egyébként van már néhány Kitt a neten, néhánynak működik is a szkennere vagy a lámpája, de tudomásom szerint eddig ez a legkisebb, ami tudja ezeket.

Először nézzétek meg a videót, utána mesélek róla és írok részletesen a funkciókról is!Először is szeretnék köszönetet mondani Tominak itt is, hogy kölcsönadott néhány PF alkatrészt, illetve a másik két személynek is, akik nevei láthatók a videó végén. Egyiküknek egy fotóállványért, másikuknak a zenéért. Ez az első alkalom, hogy nem letöltött zenét használok és valamennyire sikerült a jelenetekhez igazítani. És ennek nagyon örülök!

Kittből sok van, a sorozatbeli ellenségéből, Karrból viszont alig akad. Ezért fontolgattam, hogy inkább Karr-t építek. De aztán úgy döntöttem, hogy legyen mégis Kitt, mert azt mindenki szereti (tisztelet a kivételeknek).

Szóval kicuccoltam éjszaka az utcánk közepére két reflektorral, Kitt-el, meg a fényképezőgéppel és izgatottan vártam, hogy mekkorát üt majd, amint felvillan Kitt piros fénye a sötétben.

Aztán mikor visszanéztem a számítógépen, kétségbeesve ismertem fel, hogy Karr pusztán a megjelenésével sokkal erősebb és ütősebb, a fénye meg aztán mindent visz. A kamera jobban szereti a sárga fényt, mint a pirosat. Kimentem még egyszer, de nem sikerült túl sokat javítani képen. Kitt egyszerűen gyenge!

A forgatókönyv viszont megengedi, hogy mindenki eldöntse, ki nyer! :)

Egyébként csak egy autóm volt. Minden jelenetnél átszereltem Kitt-et Karr-á és fordítva, a kamera megmozdítása nélkül. Később, szerkesztéskor vágtam egymás mellé úgy a képeket, hogy ketten együtt szerepeljenek.

A fenti gondok ellenére egy kis idővel később elkezdtem szeretni a videót és igazából most már elégedett vagyok vele! :D

KépKép
KépKép
KépKép

A videóban mindegyik alábbi szerkezet kapott egy-két jelenetet:

Reflektorok:
Ha a távirányítón megnyomjuk az ehhez tartozó gombot, akkor mindkét motort bekapcsoljuk. Az egyik nyit/csuk, a másik le/felkapcsol. Nem tudunk elég gyorsak lenni, hogy a mechanizmusok és kapcsolók véghelyzete előtt elengedjük a gombot, így elcsúszó szerkentyűket használtam. A felnyitáshoz sima clutch gear-t építettem be. De nem mindenhol volt mód vagy hely ezt alkalmazni. A kapcsoláshoz saját ötlet jött. Két connector közé egy rigid hose-t tettem. Ez szoros, de ha a kapcsoló eléri a véghelyzetét, el tud forogni.

Szkenner:
Az egyik motor kapcsolja be/ki a ledet és a másik motort, ami elkezdi mozgatni a ledet. A kapcsolómotor egy autoszelephez hasonló építményen keresztül váltja át a kapcsolót, mely váltás után szabadon pöröghet tovább a motor, míg el nem engedjük a gombot a távirányítón. A ledmozgatást egy 3 liftarmból álló szerkezet oldja meg.

KépKép

Kicsivel több kép megnézhető a MOCpages oldalamon!
Alkotásaim: Flickr, Mocpages, YouTube
Avatar
Gábor
 
Hozzászólások: 407
Csatlakozott: 2012. jún. 8. 15:33

Re: Gábor technic alkotásai

HozzászólásSzerző: Gábor » 2015. júl. 12. 13:27

Ígértem egy képet a Credo elejéről, a link mögött ki lehet nagyítani:
https://www.flickr.com/photos/gabor_horvath/19604371431/sizes/l

Meg egy kis ajtóműködéstant is:
Kép

Először a felső L alakú elem jónak tűnt. A kékeknél húzza befelé (zöld nyíl) a nyitószerkezet, a feketék pedig irányítják az ajtószárnyakat. 8 stud hely volt az ajtóknak, könnyen észrevehető, hogy mikor a kékek elhaladnak a feketék mellett, a szélesség nagyobb lesz, mint 8. Az ajtó beszorul, vagy pedig szétfeszíti a szerkezetet. Az legalsó verzió az, ami jól működik. Itt az irányítóknak van hely a sárga nyilak irányába elmozdulni. Ha van kérdés, jöhet! :)
Alkotásaim: Flickr, Mocpages, YouTube
Avatar
Gábor
 
Hozzászólások: 407
Csatlakozott: 2012. jún. 8. 15:33

Re: Gábor technic alkotásai

HozzászólásSzerző: Gábor » 2015. júl. 8. 17:25

@kereszteslovag: Köszi! Akkora sikere van, hogy el sem hiszem! :D
Alkotásaim: Flickr, Mocpages, YouTube
Avatar
Gábor
 
Hozzászólások: 407
Csatlakozott: 2012. jún. 8. 15:33

Re: Gábor technic alkotásai

HozzászólásSzerző: kereszteslovag » 2015. júl. 8. 12:56

Kirakták az Eurobricks-re is. Gratula! :D
Avatar
kereszteslovag
 
Hozzászólások: 2141
Csatlakozott: 2007. jún. 15. 20:17
Tartózkodási hely: Szászberek

Re: Gábor technic alkotásai

HozzászólásSzerző: Gábor » 2015. júl. 6. 14:19

@Tomi: Köszi, örülök, hogy tetszik! :) A külső panelek nemigen tartanak semmit, mindegyiket csak néhány stud tartja a helyén, csak annyira stabilan, hogy önmaguktól le ne essenek. Az alváz az igazán masszív, az áll egyébként kb 700 elemből. A szélvédő alatti snotos rész 192 elem.

Megmérni sajnos nem tudom a súlyát. Azért ilyen a sebessége, mert nem tetszik, mikor olyan hirtelen indul el és áll meg. Ez azért nem olyan lassú, de nem is túl gyors.
Alkotásaim: Flickr, Mocpages, YouTube
Avatar
Gábor
 
Hozzászólások: 407
Csatlakozott: 2012. jún. 8. 15:33

Következő

Vissza: TECHNIC

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron