Doboz méret

Re: Doboz méret

HozzászólásSzerző: Ákos » 2011. okt. 14. 15:03

Elsőre úgy képzeltem ezt a felvetést, hogy a papírkarton legyen vastagabb :D (Falvastagság)
Szegény egybites agyam úgy tárolja a téglatest dimenzióit leíró szavakat, hogy szélesség (X), magasság (Y), mélység (Z). De most elbizonytalanodtam, hogy mit takar ez a kérdés. :D

Mondjuk van egy 30 cm széles, 20 cm magas, 5 cm mély doboz. Ez 3000 köbcenti elvileg. Ha mondjuk 10 cm mélységet akarunk, akkor lehetne 30 cm x 10 cm x 10 cm. Illetve praktikusan akkora legyen a doboz, hogy az összeépített (fő)modell beleférjen.

Vannak (voltak) ilyen készletek, elég sok BIONILCE is olyan, hogy a vásárláskor/kibontáskor 90% levegő van benne, az alján lötyög valami 20-30 alkatrész. De ha összeépítjük a figurát, akkor ont belefér az akár toknak is felfogható "doboz" belsejébe.

Vajon miért nem így csinálják a dobozokat? Talán azért, mert így nagyobb a "borító", nagyobb és figyelemfelkeltőbb grafika fér el rajta. (Előbbi példánál maradva 600 négyzetcenti vs. 300 négyzetcenti.) Ehhez hozzájön legalább még egy szempont, az dobozok sorsa. Gondolom a megvásárolt és kibontott LEGO készletek 99%-ának kidobják a dobozát, a maradék 1% nem "tényező". De el tudom képzelni, hogy ha a dobozok praktikus tárolói is lennének az összerakott modelleknek, akkor a megtartott dobozok aránya növekedne. Pld. a használt, tokos BIONICLE készletekhez sokkal többször megvan még a doboz, mint a "normális" dobozú készletekhez.

Egyébként az is a figyelemfelkeltő felületnagyság elmélet mellett szól, hogy az ilyen lapos dobozokhoz több kartonpapír kell, mint a kocka-alakhoz hasonló dobozokhoz. Fenti példánál a lapos doboz felülete netto 1700 négyzetcenti (ragasztófülek nélkül), a mélyebb doboz felülete csak 1400 négyzetcenti. Ugyan a legtökéletesebb 3D test a gömb lenne, annak van a legkisebb felülete a térfogatához képest. De szállítás/tárolás szempontjából a szabályos kocka a legtökéletesebb választás, ahhoz kell a legkevesebb papírt használni. Inkább nem számolom ki a tetraéder térfogat/felület arányát, mert ha jobb is lenne a kockáénál, a gúlákat tárolni nem olyan jó, mint a téglatest alakú tárgyakat.

Akos
Avatar
Ákos
 
Hozzászólások: 5923
Csatlakozott: 2004. márc. 8. 17:30
Tartózkodási hely: Budapest, Hungary

Re: Doboz méret

HozzászólásSzerző: kereszteslovag » 2011. okt. 12. 14:18

És úgy még nem is lenne költségesebb, ha dupla vastag, de csak fele akkorák lennének.
Persze ez nem jó marketing, mert a szülők azt gondolnák, hogy ha kisibb a doboz, akkor kevesebb a tartalma is.
De ez már mondjuk egy másik témában már ki lett tárgyalva, de konkrétan a vastagság még nem.
viewtopic.php?f=46&t=4274
A tálcás dobozok újra bevezetése is jó volna, de ez szerintem álom marad :cry:
Avatar
kereszteslovag
 
Hozzászólások: 2141
Csatlakozott: 2007. jún. 15. 20:17
Tartózkodási hely: Szászberek

Doboz méret

HozzászólásSzerző: rixman » 2011. okt. 12. 12:12

Bocsánat, lenne egy kérésem.
Nem lehetne a LEGO- dobozoknak vastagabbnak lenniük?
Nem nagyobbnak, csak vastagnak mert én nem nagyon szeretem szét szedni atomjaira a készleteimet (nem tudok rögtön”játszani”, esetleg sérülnek).
De tényleg csak egy kérés a követek felé.
:oops:
Primum non nocere
Avatar
rixman
 
Hozzászólások: 727
Csatlakozott: 2010. nov. 25. 8:59
Tartózkodási hely: Győr


Vissza: LEGO Ambassador

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron