Mi is gazdagabbak lettünk egy 7898 tehervonattal.
Türelmetlenül vártuk már megérkezését, a katalógus képei, a távirányító annyira lázbahozták fiamat, hogy ő is elkisért Gergő boltjába, sőt még a malacában gyujtögetett zsebpénzét is odaadta, hogy biztosan elég pénzünk legyen a vásárlásra.
Az ebédszünetben megejtett közös beszerzés sajnos késobb visszaütött, vissza kellett mennem dolgozni, a család pedig határozott kérésem és tiltásom ellenére hazatérve nekiesett a készletnek és mire én is hazakeveredtem az apróbb részeket már összeépítették. Mint már jó néhány alkalommal - ismét elmaradt a doboz kibontásának élménye így ez a kis ismertető nélkülözni fog néhány a csomagolásra vonatkozó részletet.
A fórum különböző topikjaiban olvashattunk már erről a készletről, sőt ebben a topikban egy hete íródott véleményt is, úgy gondoltam én is leírom a tapasztalataimat, első benyomásaimat, mert sokak az új RC készleteket fenntartásokkal fogadták, bizonytalanok a teljesítményt, játszhatóságot illetően.
Előrebocsátom, hogy nekem ez az első vonatom, vagyis nem rendelkezem 9V tapasztalatokkal, így igazi összehasonlítási alapom nincs. Korábban én is nyitottam egy topikot terepasztal építés témakörben, ahol a nagy kérdés az volt, hogy belevágjak-e egy kifutó 9V rendszerbe vagy várjam meg az új RC konstrukciót. Bevallom erősen izgultam mikor szerda este fiam először megnyomta az távirányítón az indító gombot. No de erről majd később...
Az ismertetőben szeretnék eljutni a csomagolástól a sebesség tesztig, minden kérdéskörben kiemelve, hogy mi az ami tetszett, mi az ami nem, mi szól vagy szólhat a készlet mellett és mi ellene. A pro és kontra észrevételeim természetesen erősen szubjektívek, nem kizárt, hogy másnak pont az tetszik, ami nekem nem, de ezért vannak az ismertetők.
Hát nézzük:
CsomagolásA Bricklink katalógusa alapján a doboz 65.2x48x9.6cm és 2699gr. Úton a Kockaboltba a 4504 Millenium Falcon dobozához próbáltuk hasonlítani, hogy melyik is lesz a nagyobb. A tehervonat győzött.
ProA doboz mérete már önmagában tekintélyt parancsoló, kézbevéve, megforgatva pedig már nem szívesen teszi le a kezéből az ember. Ahogy nézegetjük a képeket egyre inkább a MUST HAVE érzés vesz rajtunk erőt és ha nem kifejezetten ezen készlet megvásárlásának szándékával léptünk be a boltba, tudjuk, hogy még vissz kell jönnünk.
KontraA doboz mérete kizárja boldog tulajdonosát a tömegközlekedés kollektív élményéből. Csúcsidőben buszon, villamoson nem vagy csak nehezen szállítható. Amennyiben karácsonyi ajándéknak szánjuk, hazaérve komoly kihívást jelenthet az álcázása, elrejtése az ünnepekig.
Belső csomagolásSajnos erről átfogó képem nincs, én már csak a doboz csökkentett tartalmával szembesültem.
ProNagyon tetszett, hogy végre a külön-külön zsacskóba kerültek az egyes autók, vagonok alkatrészei. Az összeépítéskor könnyen lehet osztozkodni, nem kell a másik kupacában túrni a hiányzó alkatrészekért.
KontraMinthogy a bontásról lemaradtam, nem nagyon tudok kevéssé tetsző dolgokról írni. Talán a train base-ek és sinek szabad lötyögését említeném mint negatívumot, de ez már szőrszálhasogatás.
ÖsszeépíthetoségProEgy 6 és fél éves gyermek az útmutató alapján egyedül képes összeállítani.
KontraEgy 6 és fél éves gyermek az útmutató alapján egyedül képes összeállítani.
Talán az elemtartó és a mozdony kritikusabb részeinek összeállítása igényelt némi felügyeletet, segítséget.
ÚtmutatóProAz egyes járművek, vagonok összeállítási lépései külön füzetekben szerepelnek, így többen is építhetnek egyszerre, nem kell ide-oda lapozgatni, kitépni füzetet a másik kezéből.
KontraLehet, hogy már romlik a szemem, de a fekete szín szerintem igen sötétre sikeredett. A mozdony váza, az elemtartó szinte egy nagy, lépésről lépésre hízó fekete massza. Gondolom aki sokadik szerelvényét építi, annak ez nem gond, megy csukott szemmel is.
JárművekProA targonca és a teherautó önmagában a vonat nélkül is tökéletesen alkalmas a játékra. Kb. 20 év óta ez az első nagyobb Town/City készletem így a 3 jármű nagyon fontos része lesz a terepasztal járműparkjának.
Kifejezetten tetszik, hogy a teherautó platója dönthető, a katalógusban lévő kép alapján ezt nem is feltételeztem.
KontraSok-sok évvel ezelőtt az autók és a teherautók nyitható ajtókkal rendelkeztek, apró kis 1 stud magas ajtók voltak, de nagyon jó volt nyitogatni őket. Most a vezetők csak a tető eltávolításával ültethetők be a járművekbe.
VagonokA készlethez a egy daruskocsi, egy autó szállító, egy szenes és egy tolóajtós vagon tartozik.
ProA négy vagon remek játéklehetőségeket rejt, a megcélzott korosztály kitűnően tudja használni mindegyik kocsit, lehet kipakolni, bepakolni, emelni, átrakodni.
KontraA vagonok meg sem közelítik a 9V témában kiadott 10000-es sorozatszámú vagonokat. Szerintem egy ilyen készletbe igazán elfért volna néhány komolyabb vagon is. Az ár/érték arányt ez mindenképp jelentősen növelné.
MozdonyNyár óta szemezek az RC-s készletekkel és a képek alapján azóta nem tudtam eldönteni, hogy tetszik-e nekem ez a mozdony. Összeépítve és kipróbálva egészen megkedveltem. Több 9V mozdonnyal is rendelkezőknél valószűnúleg nem ez lesz a legkedvesebb modell, de első mozdonynak egészen megfelelő.
ProA mozdony nagyon szépen fut a pályán, első lámpái világítanak, a fényerő a sebesség fokozattal együtt növekszik.
KontraBár ez túlzott igénynek tűnhet, de a lámpák sajnos nem kapcsolhatók szabadon le és fel. Pedig milyen jó lenne ezt kapcsolni a távirányítóról.
Elemtartó dobozProA mozdony az elemtartó dobozzal egybeépített vázra építhető fel. Az elemtartó alsó részének kialakítása oldalrók kellemes látványt nyújt. Az elemtartó alulról húzható ki a dobozból, így az elemek cseréjéhez a mozdonyt nem kell szétbontani.
KontraA hosszú vázzal egybeépített tartó nem ad lehetőséget rövidebb mozdonyok (pl. kicsi gőzmozdony) megépítésére. Azt gondoltam, hogy az elemtartó külön egység, így kényelmesen átrakható mondjuk a szeneskocsiba.
9V tapasztalataim nincsenek, de elképzelhetőnek tartom, hogy létezik ilyen elemtartó a 9V sorozatban, és azzal az a probléma áthidalható.
TávirányítóProA mérete és kialakítása megfelelő, könnyen kezelhető. A két gomb tökéletes a vonat vezérléséhez. A kürtöt a gyerekek minden bizonnyal kedvelni fogják bár zavaró, hogy a hang nem a vonatból jön.
KontraA csatornaváltó gomb nagyon kicsi és a távirányító oldalára került. Ez több szerelvény irányításakor kényelmetlen lehet, érdemes lenne több mozdonnyal kipróbálni. A több vonat irányítása amúgy is még homályos pont...
SínpályaA készlet 2db kéziváltót, 8 db egyenes és 20db íves sínt tartalmaz, amiből egy ovális pálya építhető kitérővel.
ProAz alapkészletből építhető pálya mindenképp nagyobb élményt nyújt mint a személyvonatos készlet kör alakú pályája.
KontraEkkora szerelvényhez ez a pálya egy picit rövid. Az új sinek négyesével vannak összefogva és csomagolva, vélhetően ezen okból került 20db íves sín a dobozba. Az alappálya összeépítésekor marad 2 felesleges darab. Ez egy nagyobb pályánál tökéletesen használható, de egy indulókészletnél szerintem bosszantó.
Sokkal inkább hiányzik legalább 3 vagy 6db egyenes sín a pálya nagyobbításához, mert a kitérő teljes szerelvénynél nem igazán használható,
KiegészítőkRengeteg apró kiegészítőt találunk, melyek azonnal játszhatóvá teszik a készletet.
ProA raklapokra szerelt rakomány nagyon jó, kiválóan pakolható a vagonokra és a teherautóra is. Szintén jó ötlet a nagyon egyszerűen kialakított átjáró, amivel a körpálya belső része is "elérhetővé válik".
KontraA szeneskocsi ömlesztett rakománya siralmas, egy marék szürke 1x1 brick és plate. A kocsiba beszórva sehogy sem mutat, szinte elvész benne, ennek az ötszöröse, akár tízszerese lenne megfelelő mennyiség. Ezeket félre is tettem, építéshez mindig jól jön és inkább a sineket összefogó rudakat használom szállímányként.
ÖtletEzek a rudak majdnem megegyeznek a 4 hosszú antenna elemmel, csak stud-ra nem ültethetők rá, de nagyon jól használhatók különböző MOC-okhoz, kidobni őket nagy hiba lenne.
SebességtesztA Track Designer szerint a megépíthető alappálya ovális része 1.6m x 0.83m. Ez kb. 4.2m hosszú pályát jelent. A sebesség tesztet ezen az alappályán végeztem.
A teszt nagyon egyszerűen a tíz kör megtételéhez szükséges idő mérését jelentette. A mérést mind az öt felső fokozatban elvégeztem, az alsó két fokozat nem igazán használható.
A teszt során mindig a teljes szerelvény futott a pályán. A mozdonyban 6db ANSMANN 2600mAh akkumulátort használtam, a tesztre kb. egy órás játék után került sor, így a teszteredmények egy átlagos feltöltöttségi állapotnak felelnek meg.
A mérés eredménye a 7 sebesség fokozatban a következő:
- Nem értékelhető
- Nem értékelhető
- 200 sec
- 95 sec
- 65 sec
- 42 sec
- 35 sec
Kiváncsi voltam, hogy hosszabb szerelvény esetén miként teljesít a motor, ezért a legutolsó fokozatban még két tesztet végeztem.
Első esetben a szerelvényt 2db 10015 kocsival egészítettem ki.

A második tesztnél a már bővített szerelvényhez hozzákötöttem a KT205 gőzmozdonyt és szeneskocsit is.

A 7. fokozatban végzett mérések eredménye a következő:
- 35 sec
- 47 sec (7898 szerelvény + 2db 10015)
- 57 sec (7898 szerelvény + 2db 10015 + 1db KT205)
A motor teljesítményéről a fenti eredmények alapján - korábbi hozzászókkal ellentétben - nem nyilatokoznék olyan negatívan. Szerintem az elérhető sebesség elegendő.
Összefoglalva: én nem bántam meg, hogy beruháztam erre a készletre és a terepasztalomat RC alapon valósítom meg. További érdekes kérdés lesz még a több szerelvény együttes irányítása, ha majd rendelkezem tapasztalatokkal erről is szívesen beszámolok.
Végre volt időm alaposabban átnézni az összeállítási útmutatókat és fény derült a több szerelvény irányításának homályos pontjaira is.
Azt gondoltam, hogy valahol a motor/elemtartó doboz környékén be kell tudni állítani, hogy melyik csatornán "kommunikál" a vezérlővel. Valóban így van, az elemtartó dobozon van egy kapcsoló, ami 1-2-3 állásba állítható, ezzel meghatározható a csatorna szám.
Ebből számomra az következik, hogy egy terepasztalon (egy helyiségben) 3 szerelvény lesz irányítható egy távirányítóval. Több szerelvény esetén az egyesek, kettesek, hármasok együtt reagálnak a gyorsítás, lassítás, megállás parancsra.
Nem probléma, nem hiszem, hogy három motorizált szerelvénynél több fog futni a terepasztalomon.
Borda R.
[url=http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=345622]Medieval Life - saját készletek[/url]