Először kritizálok

MOZDONY:
Igazat adok ROB-nak, szerintem is túl sok elemből áll, én a PF elemeket be sem építettem (a felesleges súrlódást csökkentendő - erről később), illetve az 50746-os slope-k helyett használhattak volna dupla szélességűt, melyekkel egyrészt kevesebb alkatrészre lenne szükség, másrészt pedig a duplák precízen állnak, azokat nem kell igazgatni.
Aztán a felhasznált színek számát is sokallom (gondolom ez azért van így, hogy a kisgyermekek gyorsan megtalálják a kupacban a megfelelő alkatrészt), ilyen színkavalkáddal nekem kissé komolytalannak tűnik a váz.
Visszatérve a súrlódáshoz: eredetileg azt terveztem, hogy 9V-os motorral hajtom meg (9V-os pályán), de aztán eszembe jutott egy jobbnak tűnő RC megoldás. Az egyik 7898-as elemtartós alaplapomról levettem a mozdony felépítményét és átterveztem áruszállítónak, vagyis most már nem a mozdony húzza a szerelvényt, hanem az áruszállító tolja, így nagyobb az építési szabadságom (pl.: a 7898-as mozdonyom így már 6 tengelyes), illetve az áruszállító az Emerald gőzös után is betehető (így nem kell motor építeni bele). Viszont az Emerlad első kettő és hatodik tengelye sem fut szépen (a rögzítési megoldás miatt), a 3., 4. és 5. kerékpárnál pedig eleve nagy a súrlódási ellenállás, vagyis a gőzös kézzel tologatva sem gurul könnyen, a 9V-os motor pedig sír és kipörög, hogy ne kínozzam. Ráadásul a mozdonyt az unokaöcsém nem tudja feltenni a pályára, így megpecsételődött az Emerald sorsa: megy a vitrin díszhelyére.
Minifigekből (utasból) betehettek volna még egyet, hogy ne csak Palya Bea (Hoppá c. száma) és a kalauz hallgassa a zötyögő vonatkerekeket

Aztán dicsérek

A mozdony és a szeneskocsi terve (az eredeti Flying Scotsman-nal összehasonlítva) briliáns munka, le a kalappal. Az utasszállító vagonnál (amit időközben több ponton erősen átterveztem) a színek, a több darabból álló (variálható) ajtók, a tárolószekrény és az alváz alatti tartály is tetszenek.
A matricáknál kezet csókolok a tervezőnek, tetszik, hogy pont olyan szélesek és magasak, mint a kocka, vagyis szinte képtelenség csúnyán, ferdén felragasztani.
Összefoglalva: egyéb beruházás nélkül tologatós vonatnak, vagy szobadísznek kiváló és szép a készlet (nem bántam meg), viszont a meghajtásához már látom, hogy tényleg kellene még kb. 20ezer Ft: a nagy PF motor, az IR vevő, meg az akksi, mert a 9V-os motor nem bírja el a teljes szerelvényt. Zárójelben jegyzem meg, hogy 2 db. 9V-os motorral elfelejtettem kipróbálni...
Frissítés: 2 db. 9V-os motor a megoldás más szerint is:
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=4411471Végezetül csatolok egy képet az utasszállító egyik részletének átépítéséről (áttervezett átjáró, ajtó az átjárón, más formájú kilincs az ajtókon, lámpa, kapaszkodó):